Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ "ΚΟΡΑΚΙΑ"

Μέτρα για την πάταξη των κυκλωμάτων που δρουν στους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται στις τροπολογίες του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που παραδόθηκαν χθες στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, καθιερώνεται η «ηλεκτρονική Δικαιοσύνη» (e-justice), που θα επιτρέπει στους δικηγόρους να καταθέτουν ακόμη και τις μηνύσεις με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Όπως αναφέρει Το Βήμα της Παρασκευής, μένουν εκτός των πλειστηριασμών τα «κοράκια» και σταματούν οι «στημένοι» πλειστηριασμοί. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον στα ειρηνοδικεία και όχι στα δημαρχεία, όπως γίνεται σήμερα. Ακόμη, οι προσφορές θα είναι γραπτές και κλεισμένες μέσα σε σφραγισμένο φάκελο.
Δεύτερη δικλίδα ασφαλείας για τους πλειστηριασμούς είναι ότι οι προσφορές θα ανοίγονται δημόσια από συμβολαιογράφο και μετά θα συνεχίζεται η προφορική πλειοδοσία μεταξύ των πλειοδοτών που έχουν τις τρεις μεγαλύτερες γραπτές προσφορές. Παράλληλα, με την καθιέρωση του θεσμού της «ηλεκτρονικής δίκης» οι δικηγόροι και οι πολίτες δεν θα χάνουν τον χρόνο τους στα δικαστήρια, ούτε θα κάθονται με τις ώρες στις ουρές των γραμματειών των δικαστηρίων.Παρέχεται η δυνατότητα στους δικηγόρους, δικαστές, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, από το γραφείο τους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, να καταθέτουν αγωγές, αιτήσεις ακυρώσεως, μηνύσεις και άλλα δικόγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: