Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΩΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη σχετικά με τις καθυστερήσεις, που σημειώνονται στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος του Ασωπού. Ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα της διαδικασίας δημοπράτησης, που έχουν δημιουργήσει τις καθυστερήσεις και τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά θα συνεχισθούν με νέες ενστάσεις και αμφισβητήσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση αυτού του σημαντικού για την ανάπτυξη της Κορινθίας έργου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το υψηλό ποσοστό (48,8%) μέσης τεκμαρτής έκπτωσης σε σχέση με το προϋπολογισθέν κόστος της αναδόχου εταιρείας, που δημιουργεί τον σοβαρό κίνδυνο όχι μόνον της αύξησης του τελικού κόστους κατασκευής, αλλά και της συνεχούς πίεσης προς την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλα τα στάδια κατασκευής, προκειμένου να γίνουν υπερβάσεις στο κόστος.Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Κοντό, για την απάντηση.
Θέλω να πω ότι δεν αμφισβητώ τις καλές του προθέσεις – εξάλλου, παρέλαβε το φάκελο από τον προηγούμενο Υπουργό.
Θέλω, όμως, να μην συμμεριστώ την αισιοδοξία του, γιατί είναι ένα ζήτημα πολύ κρίσιμο.
Ένα θέμα το οποίο είναι γεμάτο από νομικές ασάφειες, που φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο νομικών ενστάσεων και αμφισβητήσεων.
Το πρόβλημα του νερού γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στο Νομό Κορινθίας, είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης του τόπου μας.
Χθες βρισκόμουν στα χωριά της ορεινής Κορινθίας, όπου οι αγρότες βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση.
Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των Δήμων Βόχας και Λεχαίου για το ίδιο ζήτημα.
Κανείς επίσης δεν αμφισβητεί, κύριε Υπουργέ, την αναπτυξιακή πνοή και την τεράστια σημασία για το μέλλον της τοπικής οικονομίας στην Κορινθία του έργου του φράγματος του Ασωπού.
Θέλω να σας πω όμως ότι αυτές οι νομικές ενστάσεις θα συνεχιστούν, γι΄ αυτό δεν χρειάζεται αισιοδοξία.
Χρειάζεται προβληματισμός, χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά σας.
Κύριε Υπουργέ, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε δύο κρίσιμα ζητήματα.
Το ένα είναι ότι η Επιτροπή που ανέλαβε το διαγωνισμό και τη δημοπράτηση, κοστολόγησε αυτό το έργο – όπως σωστά είπατε – στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή τη στιγμή η ανάδοχος εταιρεία, η οποία κρίθηκε ότι με τη μέση τεκμαρτή έκπτωση μπορεί να αναλάβει το έργο, έχει κάνει μία έκπτωση 48,8%.
Φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι με βάση το νόμο του κυρίου Σουφλιά, που θέλησε να διορθώσει το μαθηματικό τύπο επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εσείς ο ίδιος θα γίνετε όμηρος μιας διαδικασίας που κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να ξεκινήσει το έργο, αλλά θα γίνετε αντικείμενο εκβιασμού από την εταιρεία.
Από αυτήν την πλευρά, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να λυθούν όλα τα προβλήματα. Το πρόβλημα δεν τελειώνει με τον αναγκαίο προκαταρκτικό, προσυμβατικό έλεγχο, από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το πρόβλημα θα είναι παρόν και θα σας ακολουθεί όσο είσαστε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν θέλω να ρίξω τις ευθύνες σε σας, ευθύνες υπάρχουν σε προκατόχους σας, θέλω όμως να σας επιστήσω την προσοχή ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και αν ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης αυτού του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: