Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Επώνυμα… Καρτοκινητά!

της Χριστίνας Τσιορωτά

-Όποιος δεν συμμορφώνεται χάνει την σύνδεσή του…
- Σε ισχύ ο νόμος από τον Ιούλιο του 2010

13,5 εκατομμύρια καρτοκινητά αποκτούν σε ένα χρόνο απο σήμερα… ταυτότητα και όνομα! Το υπουργείο Μεταφορών βάζει τέλος στην ανωνυμία με νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή για διαβούλευση. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση της πάσης φύσεως μορφής εγκληματικότητας.

Το ισχύον σύστημα «μπάζει»!
9 εκατομμύρια Καρτοκινητά από τα 13,5 που υπάρχουν στην αγορά είναι ενεργές συνδέσεις ενώ μόνο 5 εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη. Επίσης υπάρχουν 10 έως 15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις. Και με την ταυτοποίηση πάντως το σύστημα δεν θα είναι και πάλι 100% ασφαλές αφού όπως τόνισε ο υπουργός « δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιος με πλαστά χαρτιά να αγοράσει καρτοκινητό ή καρτοκινητά και να τα διοχετεύσει στη μαύρη αγορά». Η επιστολή του Ευριπίδη Στυλιανίδη είναι ήδη στα χέρια του προέδρου της ελληνικής Βουλής προκειμένου να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή η οποία θα ενημερωθεί για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο; Αναμένεται να γίνει νόμος του Κράτους μέσα στον Ιούλιο και να ισχύσει πλέον απο τον Ιούλιο του 2010.Θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής περίπου ενός έτους και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

«Το νομοσχέδιο διασφαλίζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων»
Στο σχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των φορέων, περιλαμβάνονται εκθέσεις και στοιχεία από χώρες που ισχύει το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών και από τα οποία προκύπτει μείωση της εγκληματικότητας.

Το θεσμικό πλαίσιο:
-Οι εταιρίες θα καταγράφουν και θα ταυτοποιούν τα στοιχεία του χρήστη με την κάρτα SIM. Σε περίπτωση μεταβίβασης, ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνει τον πάροχο για τα στοιχεία του αγοραστή. Σε περίπτωση κλοπής θα ισχύει ότι και στις πιστωτικές κάρτες, δηλαδή θα ενημερώνεται ο πάροχος και η σύνδεση θα διακόπτεται.

-Το κόστος θα αφορά μόνο τους παρόχους, σύμφωνα με το νόμο ενώ την εφαρμογή του θα εγγυηθεί η ΕΕΤΤ η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία.
- Από τις 30 Ιουλίου 2010 όποια κάρτα SIM δεν έχει ταυτοποιηθεί η σύνδεση θα διακόπτεται.

- Για τους μετανάστες προβλέπεται ότι καρτοκινητό θα παίρνουν μόνο όσοι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.
- Για τα εταιρικά παρέχεται η δυνατότητα να μετατραπούν σε νομικό ή ατομικό επίπεδο.
- Η ταυτοποίηση αφορά ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τόπο γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο όπως άδεια παραμονής, κι αν υπάρχει ΑΦΜ.

Το θέμα του φόρου ή όχι στα καρτοκινητά δεν διευκρινίστηκε αφού… το μπαλάκι πήγε στο υπουργείο οικονομίας και οικονομικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: