Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Της Χριστίνας Τσιορωτά

-Αναστρέφεται η Γέφυρα του ΟΣΕ στην Γεωργίου Παπανδρέου
-Πνευματικός: Δεν αρκεί το 1.200 για την θωράκιση της πόλης!


Η φωνή εισακούστηκε και το αίτημα ικανοποιήθηκε! Πόσες και πόσες φορές ,απο δημαρχίας Θωμαίδη ακόμα ακούγαμε να λέγεται η αναστροφή της περιβόητης γέφυρας του ΟΣΕ στην Γεωργίου Παπανδρέου η οποία αν δεν τύχαινε παρέμβασης και αναστροφή τότε δυστυχώς το όποιο πλημμυρικό φαινόμενοι θα έφερνε και πάλι την καταστροφή. 12 χρόνια μετά την μεγάλη πλημμύρα της Κορίνθου και ενώ το έργο είναι σε εξέλιξη η γέφυρα του ΟΣΕ θα αναστραφεί, το έργο λαμβάνει 1.200 εκ ευρώ έτσι όπως αυτά εγκρίθηκαν από το υπουργείο για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου.


«Μετά από 5 χρόνια ήρθαν χρήματα για τον Ξηριά»

«Χαιρετίζω αυτή τη χρηματοδότηση γιατί είναι η πρώτη που παίρνει η πόλη της Κορίνθου ως νέα χρηματοδότηση από τότε που βγήκε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Ο Ξηριάς είναι ένα έργο που έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό από το 2003 όταν έγινε και η πρώτη δημοπράτηση άσχετα αν δεν ολοκληρώθηκε και επαναλήφθηκε το 2004. Είναι τα πρώτα χρήματα που μπαίνουν στην πόλη από την σημερινή κυβέρνηση.» δηλώνει ο δήμαρχος της Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός

«Ο ωμός εκβιασμός Πνευματικού για την αναστροφή της γέφυρας»

Το αίτημα ήταν χρόνιο, μάλιστα ουκ ολίγες φορές είχε γίνει λόγος πως αν δεν υπάρξει αναστροφή τότε σε μια δυνατή νεροποντή και πάλι θα πλημμυρίσουμε. Η γέφυρα μας έπνιξε και αν η γέφυρα δεν τύχει παρέμβασης θα ξαναπνιγούμε ακούσαμε τόσες και τόσες φορές από επίσημα χείλη. «Το 1.200 που δίνεται από το υπουργείο είναι για την γέφυρα του ΟΣΕ. Να γίνει νέα γέφυρα του ΟΣΕ διότι ουσιαστικά το έργο αναιρείται αν δεν γίνει αυτή η γέφυρα. Δίνουμε δηλαδή εκατομμύρια χωρίς να υπάρχει λόγος. Διότι όλοι ξέρουμε πως η μικρή διατομή , η ενεργή διατομή στη γέφυρα του ΟΣΕ ήταν αυτή η οποία συνέβαλε κατά μεγάλο μέρος για να υπάρξει το πλημμυρικό φαινόμενο. Και δεν σας κρύβω πως σαν δημοτική αρχή , εγώ προσωπικά είχα απευθυνθείς το ΥΠΕΧΩΔΕ με ωμό εκβιασμό, ή κάνετε κάποια έργα με κύριο τη γέφυρα του ΟΣΕ ή αλλιώς ο δήμος δεν θα επιτρέψει ποτέ να κατεδαφιστούν οι γέφυρες της Γεωργίου Παπανδρέου, διότι ουσιαστικά θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό!


«Απαραίτητος ο εγκιβωτισμός στην Γ. Παπανδρέου!»

Ο δήμος Κορινθίων εμμένει στα αιτήματά του για επιπλέον παρεμβάσεις ειδικά στην Γεωργίου Παπανδρέου , εκεί όπου υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο.
«Τα χρήματα δεν είναι αρκετά δυστυχώς γι αν αντιμετωπίσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Εμείς αυτό το έχουμε πει πολλές φορές, έχουμε κάνει πολλά έγγραφα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επιμένουμε πως δεν μπορεί το κομμάτι μεταξύ της γέφυρας του ΟΣΕ και της Γεωργίου Παπανδρέου να μην εγκιβωτισθεί. Έχουμε δίπλα ένα σχολικό συγκρότημα και έχουμε και νωπές τις μνήμες των πλημμυρικών φαινομένων του 97 , που αν δεν ήταν Κυριακή το σχολείο αυτό θα είχε κινδυνέψει. Άρα τυχόν ανάλογο φαινόμενο θα πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο! Και επίσης ένα κομμάτι μεταξύ Κροκιδά και Στεφάνου και αυτό θα πρέπει να εγκιβωτιστεί.


«Ιανουάριος του 2008 το αρχικό χρονοδιάγραμμα»

Το έργο «Διευθέτηση χειμάρρου Ξηριά Κορίνθου» έλαβε υπογραφή στην σύμβασή του στις 8 Φεβρουάριου του 2006 με προϋπολογισμό 38.491.059€ (13.116.000.000δρχ). Το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για πέρας εργασιών τον Ιανουάριο του 2008. Σήμερα Ιούνιος του 2009 αναμένει και άλλα χρήματα προκειμένου επιτέλους να παραδοθεί και να θωρακίσει την πόλη.
«Μιλάμε για πολύ λίγα χρήματα τα οποία πρέπει να δοθούν ακόμα για να έχουμε ολοκληρωμένο το έργο. Καλώ λοιπόν τον περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ να καταλάβουν πως 1.200 είναι τα μόνα χρήματα που ήρθαν στην Κόρινθο τα τελευταία 5 χρόνια. Να ενισχύσουν το κονδύλι για να ολοκληρωθεί το έργο του Ξηριά. Θυμίζω δε πως υπάρχει υποχρηματοδότηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό το έργο θα είχε τεελιώσε4ι να η χρηματοδότηση ήταν κανονική όλα αυτά τα χρόνια. Η συμβατική προθεσμία έχει λήξει , ο εργολάβος έχει σταματήσει πολλές φορές και θα σταματήσει και πάλι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική να μην δίνονται χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιμένουμε, ελπίζω κάποιοι να κατανοούν τα αιτήματα του δήμου Κορινθίων ν ανταποκριθούν και να τελειώσει το έργο αλλιώς θα έχουμε αντιπαραθέσεις που δεν θέλω και το έργο αν ολοκληρωθεί κατά την άποψή τους θα είναι ένα έργο ημιτελές που θα πρέπει να συνεχιστεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: