Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΚΟΡΙΝΘΙΑ : ΕΜΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

του Νίκου Νικολόπουλου

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ,
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ .
ΘΕΛΕΙ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΡΧΟΝΤΕΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ


Ακούγοντας χθες τον Κώστα Παπαβασιλείου πρόεδρο των αγροτών στη περιοχή Κιάτου, κατάλαβα πόσο μεγάλα και άλυτα τα προβλήματα παραμένουν.
Σήμερα μιλάμε για τους βερυκοπαραγωγούς , αύριο έρχεται η σειρά των σταφυλοπαραγωγών και πάει λέγοντας. Η ιστορία όμως δεν είναι ούτε σημερινή, ούτε χθεσινή, είναι μόνιμη και κανείς τίποτα δεν κάνει και εξηγούμαι φταίει μόνο η πολιτεία; όχι βέβαια ευθύνες και μάλιστα μεγάλες έχουν και οι αγρότες.
Χρόνια τώρα έχουν τις εσωτερικές, όσο και κομματικές διαμάχες τους, που δυστυχώς τις βγάζουν και προς τα έξω. Δεν θα ξεχάσω τις κινητοποιήσεις του χειμώνα την ασυνεννοησία- την απραξία των επικεφαλής που δεν ήξερε η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους και τους αγρότες να μη ξέρουν που πατάνε και ποιος στέκεται στα δίκια τους .
Έρχεται λοιπόν η πολιτεία και αφού καταφέρνει το διαίρει και βασίλευε δίνει στους μισούς και αδικεί τους υπόλοιπους, δίνει σε αυτούς που έστω και για λίγο τις δημιούργησαν προβλήματα και αφήνει τους Πελοποννήσιους στην απέξω.
΄Έρχεται τώρα και αδικεί για μια φορά ακόμη τον κόπο, τον ιδρώτα των αγροτών, με τιμές ξεφτίλας στα βερίκοκα 0,30λεπτά το κιλό δηλαδή λιγότερο από πέρυσι, κατά 0,10 λεπτά είναι ντροπή.
Κάποτε πρέπει να αποφασίσουν αν χρειαζόμαστε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όλα τα συναφή, διαφορετικά να τους συνταξιοδοτήσουν και να φέρνουν φτηνά βερίκοκα από την κίνα, σύκα από την Ζιμπάμπουε και καρύδια από το Σουδάν. Να κλείσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να φτιάξουν ένα νέο υπουργείο Αγροτικής καταστροφής.
Επιτέλους να μας πούνε τι θέλουνε. Τώρα το ερώτημα είναι τι κάνουν οι αγρότες. Πρώτα από όλα να αφήσουν στην άκρη τα κομματικά τερτίπια, δεύτερον να στρωθούν στη δουλειά με ευρωπαϊκές πριμοδοτήσεις, δεν λύνεται το πρόβλημα. Δεν μπορεί να περιμένουμε μάνα εξ ουρανού και πάνω από όλα κάποτε οι μπροστάρηδες να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια, χρειάζεται οργάνωση εκσυγχρονισμός, για να διεκδικήσουν και εξαγωγές και μεγάλες παραγωγές και καλύτερες τιμές. Και βέβαια μια πολιτεία ξεκάθαρη θέλει η δεν θέλει αγρότες να πεινάνε. Γιατί μέχρι σήμερα με τον τρόπο που τους χειρίζεται δεν μας δίνει σαφή εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: