Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ε9 εν τω μέσω θέρους!

της
Χριστίνας Τσιορωτά


1,3 εκ ιδιοκτήτες καλούνται να επαναλάβουν την διαδικασία!

Η οδύσσεια δεν έχει τελειωμό για περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται ακόμα και να υποβάλουν εξ αρχής το σύνολο της περιουσίας τους. Ο φορολογούμενος μπαίνει να κάνει -έστω- κάποια διόρθωση και ανακαλύπτει ότι το κράτος... έχει χάσει τις διαδοχικές δηλώσεις ακινήτων που με τόσο κόπο και έξοδα έχει υποβάλει από το 2005 μέχρι σήμερα Ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (τότε υπουργός ο Γιώργος Αλογοσκούφης) να προχωρήσει στην επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) με βάση τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων, Ε9 του 2005 -και απορρίπτοντας τότε την εκ νέου υποβολή της δήλωσης- τώρα καλούνται κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι φορολογούμενοι να διορθώσουν ή και να υποβάλουν στη χειρότερη περίπτωση εκ νέου το ειδικό έντυπο.

«Πρόσκληση για.. διόρθωση!»
Εν μέσω καλοκαιριού, και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να ταχυδρομεί προσκλήσεις διόρθωσης του Ε9. Το ανησυχητικό είναι ότι ορισμένοι εκ των φορολογουμένων, που υπολογίζονται σε περίπου 100.000 μέχρι στιγμής, καλούνται να υποβάλουν εξ αρχής το σύνολο της περιουσίας τους -ακόμα κι αν έχουν υποβάλει το Ε9 μόνο το 2005. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου σε κατ' ιδίαν συζητήσεις δεν αποκλείουν ακόμα και την απώλεια στοιχείων... μέσα στο Διαδίκτυο.

«Ταλαιπωρία και πληρωμή εκ νέου…»
Το αν έχουν χαθεί ή όχι στοιχεία δεν απασχολεί τους φορολογούμενους. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η ταλαιπωρία την οποία υφίστανται. Δεν φτάνει που υπέβαλαν το έντυπο το 2005 (σ.σ. ήταν η τρίτη φορά, καθώς είχαν προηγηθεί οι καταγραφές του 1997 και του 1995) ή ακόμα και μετέπειτα αν είχαν κάποιες αλλαγές στην περιουσία τους, τώρα τους ζητούν να ξαναμπούν στην ταλαιπωρία επανεγγραφής της περιουσίας τους, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2008, ανεξαρτήτως αν τα έχουν σήμερα ή τα έχουν μεταβιβάσει. Και μην ξεχνάμε πως αρκετοί είναι αυτοί που θα υποστούν το νέο κόστος συμπλήρωσης του εντύπου, καθώς καταφεύγουν στα λογιστικά γραφεία έναντι αντιτίμου που ξεκινάει από 50 ευρώ για μια απλή δήλωση.

«Τι ζητούν τώρα»
**Διορθώσεις στοιχείων, τα οποία όμως δεν ήταν απαραίτητα να συμπληρωθούν κατά την αρχική δήλωση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αριθμού οικοδομικού τετραγώνου, που όμως δεν είχαν υποχρέωση οι φορολογούμενοι να το συμπληρώσουν.
**Στοιχεία των αγροτεμαχίων, τα οποία είτε τα έχουν είτε όχι δεν αλλάζει και τίποτα, καθώς εξαιρούνται του ΕΤΑΚ.
**Διορθώσεις ακόμα και προσωπικών στοιχείων, όπως τα στοιχεία της συζύγου. Καλά, δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να τα βρουν από το Μητρώο του Taxis;
**Οι φορολογούμενοι που θα μπουν στην ταλαιπωρία των διορθώσεων πρέπει να γνωρίζουν ότι εγγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κ.λπ.), τα στοιχεία κτισμάτων (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, αποθήκες, γκαράζ κ.λπ.) και οικοπέδων είτε βρίσκονται εντός σχεδίου και υπάγονται στο ΕΤΑΚ είτε είναι εκτός σχεδίου και εξαιρούνται του ΕΤΑΚ, δηλαδή τα αγροτεμάχια.

«Προθεσμία 15 ημερών»
Οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να διορθώσουν τα στοιχεία που τους ζητάει το υπουργείο. Τι θα κάνουν βέβαια αν παρέλθει η προθεσμία ενώ βρίσκονται σε διακοπές αποτελεί ένα άλλο ερώτημα. Ατύπως οι εφοριακοί λένε προς όποιον περνάει από την Εφορία με καθυστέρηση πως «δεν έγινε και τίποτα». Η διόρθωση μπορεί να γίνει:
**Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου (call center) 801 111 2 277, που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό.
**Μέσω Internet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-9.gr.
**Απευθείας στην εφορία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: