Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

της Χριστίνας Τσιορωτά

-«Ύποπτα» και ταυτόχρονα κρούσματα σε όλη την Κορινθία
-Βραχνάς και φέτος η υψηλή βλάστηση η οποία δεν αποψιλώθηκε


Θερμό και το φετινό καλοκαίρι με τα περιστατικά να είναι ουκ ολίγα έως σήμερα. Η πυροσβεστική υπηρεσία τρέχει και ευτυχώς προς το παρόν… φτάνει αν και τα περιστατικά είναι ύποπτα δεδομένου ότι μιλάμε για παράλληλε εστίες , σε διαφορετικά σημεία πολύ κοντινά μεταξύ τους. Ο βραχνάς και του φετινού καλοκαιριού τα χόρτα τα οποία δυστυχώς δεν υπήρξε φροντίδα να κοπούν με αποτέλεσμα τώρα η όποια επέμβαση από μη ειδικούς να ενέχει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς

«Δεν καθαρίστηκαν τα χόρτα»

Δημοσθένης Καβέτσος – Διοικητής Π.Υ Κορίνθου

Κάθε φωτιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά , τη δική της δυναμική και την δική της σοβαρότητα. Δυστυχώς έχουμε πολλά συμβάντα τα οποία μέχρι τώρα δεν εξελίσσονται , όμως μιλάμε για 7-8 συμβάντα την ημέρα. Είχαμε να φανταστείτε την Τετάρτη στις 07:30 το πρωί 3 πυρκαγιές στους Αγίους Θεοδώρους . μέσα σε 5 λεπτά και σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους. Δεν θέλω να πιστέψω πως είναι κακόβουλη πράξη αλλά τυχαία στιγμή. Όμως όπως βλέπετε και εσείς , βλέπετε πως υπάρχει ύψος χόρτων τα οποία αγγίζουν τα 2 μέτρα, οι δρόμοι στα περισσότερα οικιστικά συγκροτήματα είναι πάρα πολύ στενοί , δεν υπάρχουν εύκολα προσβάσεις για τα πυροσβεστικά οχήματα, δεν μπορούμε να στρίψουμε εύκολα.

«Οι φωτιές κάποια στιγμή θα ξεφύγουν»

Αντιμετωπίζουμε του κόσμου τα προβλήματα συν του ότι Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή έρχονται οι παραθεριστές και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών κυρίως από την Αθήνα και προβαίνουν σε κάποιες εργασίες καθαρισμού όμως είναι αργά όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες . Βάζουν φωτιές για να καθαρίσουν οικόπεδα, όλοι σαν Έλληνες ξέρουμε τα πάντα και κάποια στιγμή θα έχουμε ανεξέλεγκτα αποτελέσματα, είναι λυπηρό που το λέω κάποια στιγμή όμως θα ξεφύγουν οι φωτιές. Η δύναμη της υπηρεσίας είναι δεδομένη, την ξέρετε, κάποια στιγμή οι φωτιές θα ξεφύγουν γιατί είναι παράλληλες 5-6 μαζί . δεν μπορούμε να έχουμε ένα πυροσβεστικό αυτοκίνητο σε κάθε σπίτι. Χρειάζεται η προσοχή όλων και η βοήθεια όλων.


«Προσοχή τις ημέρες του rally»

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι για το rally που διεξάγεται στο Λουτράκι , μια πολύ σημαντική διοργάνωση για την περιοχή μας και ειδικά για το Λουτράκι αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια , όμως έρχονται πολλοί επισκέπτες θα φτάσουμε κάποιες μέρες ακόμα και τις 100 χιλιάδες κόσμου , χρειάζεται η προσοχή των πάντων γιατί το rally θα περάσει απο αγροτοδασικές εκτάσεις , πολλοί θεατές θα είναι εκεί. Είμαστε σε επιφυλακή, όλος ο κόσμος μας είναι έξω στα βουνά, χρειάζεται όμως η συμπαράσταση όλων για αν πετύχουμε. Προσοχή και πάλι προσοχή.


«100 υδατοδεξαμενές τοποθετεί η περιφέρεια»

Το δικό της χεράκι\ στην πυροπροστασία τώρα βάζει και η περιφέρεια Πελοποννήσου , περιφέρεια η οποία κατακάηκε πριν απο 2 καλοκαίρια. «Είχαμε ξεκινήσει από πέρσι τις σκέψεις μαζί με τους δήμους , να εγκαταστήσουμε σε κάποιες περιοχές ανοιχτές πλαστικές υδατοδεξαμενές χωρητικότητας 40 τόνων προκειμένου να τους έχουμε σαν υποστηρικτικό μηχανισμό για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Βλέποντας τις πραγματικές ανάγκες υπόβαλε το αίτημα στο ταμείο αλληλεγγύης για να μας καλύψει την δαπάνη για την ανάπτυξη 100 υδατοδεξαμενών στην περιφέρεια. Ξεκινήσαμε εδώ και κάποιους μήνες σε συνεργασία με πυροσβεστική και δασαρχεία για να καταγράψουμε τους χώρους όπου πρέπει να εγκατασταθούν αυτές οι υδατοδεξαμενές έτσι ώστε να έχουμε τον ανεφοδιασμό και των οχημάτων και των ελικοπτέρων. Είχαμε την εμπειρία της πυρκαγιάς στο Μαίναλο πέρυσι με 2 τέτοιες δεξαμενές κατάφερε η πυροσβεστική να παρέμβει αποφασιστικά διότι τα ελικόπτερα δεν χρειάζονταν να πάνε στο Άστρος για ανεφοδιασμό. Έχουμε καταλήξει , μένει η τελική απόφαση σήμερα, για τα σημεία τοποθέτησης , οι υδατοδεξαμενές θα βοηθούν και τον υπόλοιπο χρόνο σε ανάγκες ύδρευσης ή άρδευσης . θα είναι σε ετοιμότητα και γεμάτες πάντα. Οι δεξαμενές θα προχωρήσουν την προμήθεια , είναι μια δαπάνη 600 χιλιάδες ευρώ μαζί με έργα διευθέτηση των περιοχών οι οποίες υπάρχουν. Η περιφέρεια έχει δόξα το θεώ δασικές εκτάσεις και θα γίνει η τοποθέτηση αυτή άμεσα.» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: