Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ο πολιτισμός των απολύσεων

«Πόρτα» τρώνε χιλιάδες επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τελειώνει ο Ιούνιος και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο στις Μυκήνες κλείνουν στις 3 μ.μ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αρχαία Κόρινθο.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Μυκηνών κλείνουν από τις 3 το μεσημέρι.
Μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 2.30, οι φύλακες βάζουν «λουκέτο» στην πύλη του κάστρου στο Παλαμήδι του Ναυπλίου. Η ίδια εικόνα και σε άλλα μουσεία της χώρας.Στις Μυκήνες από τον Απρίλιο που έπρεπε να λειτουργεί το θερινό ωράριο (δηλαδή ο χώρος να παραμένει ανοικτός μέχρι τις 19.30) υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 τουρίστες βρήκαν την πόρτα κλειστή γιατί γνώριζαν από επίσημους τουριστικούς οδηγούς και φυλλάδια ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος και το απόγευμα. Εντοπίσαμε ότι η παραπληροφόρηση ξεκινάει από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού: Οι αρμόδιοι δεν θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν την επίσημη ιστοσελίδα, την οποία επισκέπτονται τουρίστες, αλλά και γραφεία, απ' όλο τον κόσμο. Εκεί, λοιπόν, αναφέρεται ότι οι Μυκήνες παραμένουν ανοικτές μέχρι αργά το απόγευμα!
«Οι απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και ο κακός προγραμματισμός των νέων προσλήψεων από το υπουργείο Πολιτισμού τίναξαν στον αέρα τη λειτουργία όλων των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της Ελλάδας», κατήγγειλε με πρόσφατη ανακοίνωσή του το σωματείο των συμβασιούχων του υπουργείου. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι «πριν από 7 μήνες, το Νοέμβριο του 2007, υπηρετούσαν 5.200 συμβασιούχοι σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας, ενώ σήμερα υπηρετούν μόλις 1.800»! Χαμένη τουριστική περίοδοςΑυτό είναι και το παρασκήνιο της χαμένης τουριστικής περιόδου για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. - Πάνω από 1.100 συμβασιούχοι απολύθηκαν εφόσον έχασαν την προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία είχαν προσφύγει ζητώντας μονιμοποίηση. - Για άλλους 3.000 συμβασιούχους η σύμβαση έληξε το 2007 και δεν έχει έως σήμερα ανανεωθεί, αντίθετα με την πρακτική που ήθελε τις προσλήψεις ωρομισθίων να ολοκληρώνονται έως τον Μάιο.«Οι πρόσφατες προσλήψεις 950 ωρομισθίων φυλάκων για 4 μήνες καλύπτουν οριακά τις ανάγκες του νέου ωραρίου σε κάποια κεντρικά μουσεία και χώρους», παραδέχεται στην «Κ.Ε.» η Κατερίνα Χαμηλάκη, αρχαιολόγος, μέλος του σωματείου των συμβασιούχων. «Παραμένουν, ωστόσο, οι επιτακτικές ανάγκες σε εργατοτεχνικό προσωπικό, σε συντηρητές και αρχαιολόγους, με αποτέλεσμα να έχουν τελματώσει λειτουργίες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ όπως ο καθαρισμός των αρχαιολογικών χώρων, η διενέργεια σωστικών ανασκαφών, οι διοικητικές λειτουργίες», παρατηρεί. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα κενά στις οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού υπερβαίνουν τον αριθμό τών 3.000. Εντοπίζονται σε περίπου 1.200 θέσεις φυλακών, 500 θέσεις αρχαιολόγων, 650 συντηρητές έργων τέχνης, 300 εργατοτεχνίτες και δεκάδες κενές θέσεις σε λογιστές και διοικητικό προσωπικό. Την ίδια ώρα το υπουργείο Πολιτισμού, εφαρμόζοντας το Π.Δ. Παυλόπουλου περί συμβασιούχων, απομακρύνει οριστικά όλους τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσία με συμβάσεις: «Απομακρύνεται έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό στις ανασκαφές, τις αναστηλώσεις, τη συντήρηση, τη μελέτη, τη φύλαξη», μας λέει η δικηγόρος συμβασιούχων Μαρία Τσίπρα. «Οδηγούν στην ανεργία εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να προσληφθούν με το ίδιο καθεστώς νέοι στη θέση τους, που δυστυχώς σε δύο χρόνια θα έχουν ακριβώς την ίδια μοίρα. Το πρόβλημα είναι δυσχερέστερο σε κατηγορίες προσωπικού όπως οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές, οι οποίοι δεν εμποδίζονται απλώς να ξαναεργαστούν στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά να ασκήσουν το επάγγελμα το οποίο έχουν σπουδάσει, καθώς δεν μπορούν να απασχοληθούν πουθενά αλλού». Παράλληλα συνεχίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες οι προσλήψεις ωρομισθίων. Στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να επιλέγονται με «λίστα» που καταρτίζουν οι γενικές διευθύνσεις του υπουργείου. Οι συμβασιούχοι ζητούν νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ή την προκήρυξη νέων μονίμων θέσεων, στις οποίες να προσμετρηθεί ο χρόνος εμπειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: