Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΘΑ ΔΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ

Το φθινόπωρο το 50% των ψαράδων δεν θα μπορέσει να δουλέψει εξαιτίας του κόστους του πετρελαίου.
Να δέσουν τα σκάφη τους προτίθενται οι Έλληνες ψαράδες, μην αντέχοντας το δυσβάσταχτο κόστος του πετρελαίου, που φέτος εκτινάχτηκε στα ύψη, αυξημένο κατά 70% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Ετσι εκτιμάται ότι τον Οκτώβριο, που θα αρχίσει και πάλι η αλιευτική περίοδος για τις μηχανότρατες και τα γρι-γρι, το 50% των ψαράδων ίσως δεν ανάψουν τις μηχανές και δεν θα δουλέψουν, καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αγοράς πετρελαίου.
Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση της ελληνικής παραγωγής, ελλείψεις στην αγορά και αυτόματη αύξηση των τιμών για τα αλιεύματα.
«Τα περιθώρια της υπομονής μας έχουν εξαντληθεί, αφού η ακρίβεια στα καύσιμα αύξησε το κόστος παραγωγής σε ποσοστό 70%.
Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει θέση στο θέμα και να μας βοηθήσει, διαφορετικά από το φθινόπωρο η χώρα θα κατακλυστεί από εισαγόμενα ψάρια», δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Ταουλτζής.
Οι ψαράδες ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου τους και ως τέτοια προκρίνουν την επιδότηση του πετρελαίου και τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα.
Τα προβλήματα των αλιέων συζητήθηκαν διεξοδικά στη χθεσινή 11η Γενική Τακτική Συνέλευση της ΠΕΠΜΑ, στο περιθώριο της οποίας στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασαν το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: