Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Μαρία Καράγιωργα

«Δημοψήφισμα για την Δημοτική Αγορά»
Αγαπητοί συμπολίτες
Παίρνω αφορμή από το θέμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με την Δημοτική Αγορά της Κορινθού όπως και τις πρόσφατες εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών του Δήμου για να καταθέσω τις απόψεις μου ένα θέμα που νομίζω αγγίζει όλους τους Κορίνθιους που διανέμουν για χρόνια τώρα στην περιοχή.
Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η πόλη μας έχει γίνει ένα χαρμάνι αισθητικής χωρίς σχέδιο, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς στόχο.
Κάποια στιγμή ο Στ. Μπένος όταν τον ρώτησε κάποιος γιατί η Κόρινθος δεν μπορεί να αναπτυχθεί το απέδωσε στο γεγονός ότι κάθε Δήμαρχος διάλεγε ένα διαφορετικό μέρος να αναπτύξει και μόνο εάν κάποιος ένωνε με κάποιο τρόπο τα κομμάτια αυτά ίσως να μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι. Αυτή είναι και η πικρή αλήθεια για την περίπτωση της Δημοτικής Αγοράς. Ακούω για εμπορικά κέντρα και ακούω την επιθυμία αρκετού κόσμου να μην γκρεμιστεί ένα από τα ελάχιστα κτίρια που μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια. Ακούω για ενοίκια ασυγκρίτως χαμηλότερα εν συγκρίσει με αυτά που καταβάλλουν καταστηματάρχες λίγα τετραγωνικά πιο δίπλα. Από την άλλη προβάλλεται και δικαίως το ερώτημα :γιατί να καταβληθούν υψηλότερα ενοίκια με τέτοιες συνθήκες υποβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς.
Φοβάμαι επίσης ότι πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης άλλα εξαιτίας συναισθηματικών λόγων που σχετίζονται με τις παιδικές τους μνήμες ,άλλα που άγονται και φέρονται από οικονομικά πολιτικά συμφέροντα και άλλα που έχουν παρασυρθεί από ένα ποτάμι παραφιλολογίας και μισής ενημέρωσης διαλέγουν δρόμους που εκ των προτέρων δεν θα οδηγήσουν πουθενά.
Απλά θα αναπαράξουν ότι και οι προηγούμενοι.
Τη μια τετραετία θα είναι τα Καλάμια, την άλλη ο Φλοίσβος , σήμερα το Κέντρο, αύριο η Ποσειδωνία και όλα αυτά ασύνδετα μεταξύ τους.
Θα ήθελα να πω για την εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών ότι σίγουρα ήταν μια καλή κίνηση , έτσι κι΄ αλλιώς είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες να βρεθεί και πάλι ο κόσμος μαζί και να πιστέψει ότι παλεύει για ένα κοινό σκοπό, κάτι που λείπει από την εποχή μας.
Το θέμα όμως για τι ακριβώς πρέπει να παλέψουμε. Για να διατηρήσουμε καταστάσεις που κάποιοι εκμεταλλεύονται πατώντας επάνω στο συναίσθημα μιας ολόκληρης πόλης μήπως;
Και εάν τελικά ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα με ποιο τρόπο θα συνδεθεί το νέο κτίριο με το υπόλοιπο Κέντρο (αισθητικά τουλάχιστον ) έτσι ώστε είτε να μην αποτελεί μια καρικατούρα του παρελθόντος ή να μην είναι μια μύγα σε ένα γάλα;
Διότι όπως κάποιος πολύ σωστά σε ένα μπλοκ σημείωσε «από συναίσθημα πολύ και από μπομπό τίποτα».
Το πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής είναι το ίδιο με το σύνολο της πόλης της Κορίνθου. Δεν έχει ταυτότητα. Και σίγουρα δεν θα την αποκτήσει ούτε με τον έναν ή τον άλλο όπως παρουσιάζονται. Επειδή όμως θα πρέπει να παρθεί και μία απόφαση και για να μην λέμε διαρκώς ότι οι Δήμαρχοι φταίνε θα έκανα την πρόταση να υπάρξει ένα σχετικό δημοψήφισμα αφού διάγουμε και καιρούς «συμμετοχικής δημοκρατίας».Με αυτό τον τρόπο θα ακουστούν όλες οι απόψεις και μετά ο κόσμος ας αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής.

Μετά τιμής
Μαρία Καράγιωργα
Νομαρχιακή Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: