Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ


Αυτό είναι το υστερόγραφο στην επιστολή που γράφουν τα παιδιά για το θάνατο του συμμαθητή τους και που μας δίνει την σωστή εικόνα για τη νεολαία που κλαίει για το χάλι των μεγάλων. Τι να δει ο νέος άνθρωπος και να μη ανατριχιάσει και να μη απογοητευθεί κάτω από τις συνθήκες που ζει.
Σε πολλά σπίτια ο πατέρας δεν δουλεύει και ο φροντιστής ζητά να πληρωθούν τα δίδακτρα και ο μαθητής αναγκάζεται ακόμα και από το φροντιστήριο να φύγει γιατί ντρέπεται να δικαιολογείται συνεχώς.
Πηγαίνει στο σπίτι του και βλέπει τη μάνα του να κατηγορεί τον πατέρα του που ήταν γι’ αυτόν το ίνδαλμα του ότι είναι ανίκανος να προσφέρει για να συντηρηθεί το σπίτι του. Γιατί τον έχουν διώξει από τη δουλειά και λόγω ηλικίας δεν μπορεί να βρει άλλη και ντρέπεται και πονά γιατί αδυνατεί να βοηθήσει την οικογένεια του
Αλλά και η μάνα έχει δίκιο γιατί και αυτή βλέπει ότι το τσουκάλι δεν μπορεί να μπει στη φωτιά.
Υπάρχει μια άλλη κατηγορία παιδιών που ενώ έχουν τα προσόντα δεν μπορούν πουθενά να ακουμπήσουν για να ανακουφίσουν όχι μόνο τους εαυτούς των αλλά και τους γονείς των που τους απομυζά όλο τον καιρό που σπούδαζε και συνεχίζει.
Και βλέπει τον συμμαθητή του που με δυσκολία έβγαλε το γυμνάσιο να έχει πιάσει θέση στο δημόσιο και . να αναζητά τα πτυχία του να τα κάψει για να μη τα βλέπει και εκνευρίζεται.
Και από την άλλη να βλέπουν οι νέοι μας τους ρασοφόρους να κάνουν οικονομικές πράξεις εκατομμυρίων ευρώ. Υπουργούς να φτιάχνουν σπίτια όταν οι νέοι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα .
Να βλέπουν αυτούς τους αθλητές που χειροκρότησαν να τους προδίνουν γιατί η νίκη τους δεν ήταν συνέπεια των δικών των δυνάμεων αλλά ουσιών απαγορευτικών.
Να υπάρχουν δικαστές που η πολιτεία έχει ορίσει να αποδίδουν δικαιοσύνη να φυλακίζονται για παράνομες πράξεις που έκαναν όταν βρισκόντουσαν επάνω στην έδρα. Που εκεί ο λαός τους έχει τοποθετήσει εκεί για να διαφέρουν από εμάς. .
Έναν δεσπότη να φυλακίζεται γιατί πήρε από κάποιο μοναστήρι 277.000 ευρώ. Αλλά κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να ρωτήσει αν αυτά τα ευρώ δεν τα «έκλεβε» ο ιεράρχης το μοναστήρι τι θα τα έκανε; Και αυτό συμβαίνει και σε όλα τα Μοναστήρια που έχουν έσοδα και μάλιστα πολλά και κανένας δεν γνωρίζει που πηγαίνουν. Γιατί λοιπόν να μη απολογείται η ηγουμένη στον λαό που πηγαίνουν τα χρήματα των ιερών μονών;
Να παρακολουθούν οι νέοι μας στην τηλεόραση εκπομπές που γελοιοποιείται ο άνθρωπος. Και όλα αυτά να γίνονται γιατί αυτοί που παρουσιάζονται μπροστά στο γυαλί έχουν την ανάγκη των χρημάτων που δίνουν οι παρουσιάστριες .
Και να μας καθοδηγούνε από την τηλεόραση και να μας κρίνου ορισμένοι χωρίς να μας δίνουν το δικαίωμα να τους κρίνουμε.
Το ποδόσφαιρο που αγαπάνε και αυτό τους προδίδει μια και πρωταθλητές βγαίνουν αυτοί που έχουν διασυνδέσεις και όχι οι ικανοί.. Το βιβλίο έχει αποκηρυχτεί επίσημα και ενώ έχουμε τόσα κανάλια κανένα δεν κάνει μια εκπομπή γύρω από αυτό.
Και ενώ το Καζίνο του Λουτρακίου έχει δώσει στα πρώτα δέκα χρόνια της λειτουργίας του δέκα δις σε δραχμές για έργα πολιτισμού δεν υπάρχει πουθενά όχι μια σύγχρονη βιβλιοθήκη αλλά ούτε μια σκέτη βιβλιοθήκη.
Τα ναρκωτικά να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και σχεδόν δεν υπάρχει μέρα που να μη γράφουν οι τοπικές εφημερίδες ότι πιάστηκε ένας χρήστης και που κάνει και τον μικρό έμπορο για τη δόση του ρε γαμώτο.
Και όλοι οι μεγαλέμποροι να μένουν στο απυρόβλητο γιατί δεν μπορεί να τους πιάσει η Αστυνομία Μια και είναι πρόσωπα που κανένας δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάνουν αυτή την «εργασία». Αλλά όμως δεν μπαίνουν στο κόπο και να προβληματιστούνε πως είναι δυνατόν ενώ ακόμα και τσιγάρα με πίστωση αγόραζαν ορισμένοι τώρα κυκλοφορούνε με πανάκριβα αυτοκίνητα;. Μα έχετε δει πολλές φορές αστυνομικό υπάλληλο να κάνει έλεγχο στον οδηγό μιας πόρσε; Και να διαβάζει ο νέος ότι καθηγητές είναι χρήστες και τώρα τελευταία ακόμα και παπάδες. Και να προσπαθεί ο νέος να φύγει από αυτή την μπόχα και πέφτει σε χειρότερη που είναι αυτοί των παιδεραστών που είναι χειρότερη μορφή δολοφόνων. Και αυτοί οι απαίσιοι πριν να πιαστούνε να απολαμβάνουν της πλήρους εκτιμήσεως της κοινωνίας που τρέφει στις τάξεις όλα τα κακοποιά στοιχεία.
Και αυτούς που γνωρίζουν οι καταδιωκτικές αρχές τους έχει ή στις φυλακές ή υπό παρακολούθηση. Αλλά από τους άλλους που αποτελούν κοινωνικά θεμέλια ποιος θα μας φυλάξει. Και συχνά ακούμε την φράση « πέσαμε από τα σύννεφα που να το φανταστούμε» όταν πιαστεί κανένα κάθαρμα που ήταν ανώτερο πάσης υποψίας.
Και όμως όλοι αυτοί που τα λένε αυτά είναι ψεύτες γιατί όλα τα γνωρίζουν μια και κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από τη γειτονιά του. Αλλά ή κάποτε όταν ήταν σε δύσκολη θέση τον βοήθησε το μούτρο ή φοβάται μήπως μπλέξει και εδώ έχει απόλυτο δίκιο και γι’ αυτό κρατά το στόμα του κλειστό.
Αυτά όλα ζούνε οι νέοι μας και επομένως έγιναν επαναστάτες με πολλές αιτίες και τις οποίες εμείς τις έχουμε δημιουργήσει και αντί να απολογούμαστε γινόμαστε ακόμα και εισαγγελείς. Επομένως είμαστε ανίκανοι και δεν έχουμε το δικαίωμα να κοιτάξουμε τους νέους στα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: