-Αν η λίμνη δεν έχει νερό θα πεθάνει το οικοσύστημα αλλά και θα ερημέωσει η όμορφη ορεινή Κορινθία σε λίγα χρόνια λένε οι κάτοικοι…!!!
Γράφει ο καθηγητής και γνωστός περιβαντολλόγος κ.Νίκος Μάργαρης στα «Νέα» του Σαββάτου:«Είναι μικροί οικολογικοί παράδεισοι. Σπάνια είδη ζώων, φυτών, εντόμων βρίσκονται εκεί και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς. Μιλάμε για περιοχές, μερικές από τις οποίες θα ήταν δυνατόν να χαρακτηριστούν ειδυλλιακές. Παρά το ότι η τρέχουσα άποψη γι΄ αυτές τις θεωρεί περίπου για πέταμα».
Και μεταξύ άλλων αναφέρει:
Η λίμνη Κερκίνης έχει εξελιχθεί πιθανότατα στον καλύτερο ελληνικό υγροβιότοπο. Όμως δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 με φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα.
Περίπου τα ίδια συμβαίνουν και στην λίμνη Πλαστήρα όπου παρατηρεί ο καθηγητής:
Η ορνιθοπανίδα στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα παρουσιάζει εντυπωσιακή ποικιλότητα: Λευκοτσικνιάς, πρασινοκέφαλη πάπια, ασπροπάρης, πετροχελίδονο, αετομάχος, γαλαζοπαπαδίτσα, χειμονόσπινος είναι μερικά μόνο από τα είδη πουλιών που μπορεί να δει κανείς εκεί. Σημαντική θεωρείται η παρουσία του ασπροπάρη, του χαρακτηριστικού μικρόσωμου γύπα. Στο δάσος γύρω από τη λίμνη μπορεί κανείς να συναντήσει λαγούς, σκίουρους, αρουραίους, νυφίτσες, ασβούς και σκαντζόχοιρους.»
Όλα αυτά μας δημιουργούν παράξενους συνειρμούς αλλά και θλίψη.
Στην Κορινθία υπάρχει ίσως η αρχαιότερη καταγραμμένη λίμνη του κόσμου η Στυμφαλία που πλέον εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης κινδυνεύει να γίνει νεκρή λίμνη και κρανίου τόπος για κάθε είδος ζωής.
Η δική μας λίμνη είναι φυσική και έχει ένα θαυμάσιο οικοσύστημα το οποίο μάλιστα προστατεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το πρόγραμμα Natura.Aλλά πλέον για πιά λίμνη μιλάμε;
Εχουν ξεραθεί τα πάντα στην Στυμφαλία και κάθε είδος ζωής στο οικοσύστημα έχει εκπνεύσει.
Η λίμνη κάθε χρόνο μα κάθε χρόνο ακόμα και όταν δεν υπάρχουν βροχές στέλνει στην θάλασσα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό και μετά γίνεται χωράφι…!!!
Ενώ σε όλη την Ελλάδα οι λίμνες είναι πέρα από οικοσυστήματα και ο καλύτερος αναπτυξιακός πόλος στην Στυμφαλία συμβαίνει το αντίθετο.
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου